Tweede Kamer stemt in met verbod op chemische onkruidbestrijding

Overheden

onkruidbeheer

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met het verbod op chemische onkruidbestrijding buiten de landbouw. Vanaf november 2015 is het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen niet meer toegestaan. Voor overig groen geldt een verbod per november 2017.

Gemeentelijk terreinbeheerders werden in maart in het provinciehuis in Assen geïnformeerd over de noodzaak van terreinbeheer zonder chemische bestrijdingsmiddelen, georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook werden alternatieve methoden getoond.

Sinds enige jaren spant de provincie zich samen met een groot aantal andere Drentse overheden in om tot een zo goed mogelijk chemie-vrij terreinbeheer te komen. De provincie heeft dit jaar voor de tweede keer het certificaat zilver voor duurzaam terreinbeheer (2013) uitgereikt gekregen, volgens de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Ook een aantal van de andere organisaties haalde certificaten variërend van brons tot goud

Particulieren

Particulieren mogen vanaf november 2015 ook geen chemie meer gebruiken op verhardingen. Nog wel op groen, maar dit wordt geminimaliseerd via voorlichting en aanpassing van verpakkingen. Aanvullend heeft de Kamer een motie aangenomen voor een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren per november 2015.

Laatst bijgewerkt op 11 april 2014.